Guru Fotografi?

|

sebahagian koleksi majalah Digital Camera yg aku ada.sebahagian lagi ade kat rumah kat PD.huhu


fotografi ni hobi yang mahal. i mean really expensive. kursus asas nk blaja pasal kamera pon mencecah ratusan ringgit utk satu sesi 3-4 jam. aku? aku ni start minat DSLR mase aku tgh sengkek xde duit. dapat je elaun, aku angkat satu body dslr ni, nikon D60, tu pon 2nd hand dgn harge rm1600. ok,kamera dah ade,so cane nak guna? ha...yang ni la yg bestnye...dengan kecanggihan teknologi yg ada, aku cari sendiri, ape itu istilah istilah dan teknik teknik asas dalam fotografi melalui Mr Google.yeah,pantas,mudah dan efisien.aku nak tanya orang aku segan,tgk kat forum pon,orang bergaduh gaduh pasal nk mempersoalkan "dah tau ko tak pandai pakai kamera canggih canggih, kenapa x pakai compact je?". huhu...so alhamdulillah, teknik asas, skit skit tu faham lah jugak..rasa la ilmu tu bernilai,sebab bace sendiri,research sendiri,nampak ade hasilnya....

dan majalah kat atas tu jugak merupakan satu sumber utk aku blaja mende ni. buku nye nipis je,tpai penuh ngan ilmu pengetahuan. so beli je,ade je kat kedai kedai buku satu malaysia ni. majalah Digital Camera namanya. huhu....

tapi mungkin kalau ade rezeki, aku nk jugak cari guru yang proper n betul betul pakar, n blaja pengkhususan secara serius dalam fotografi. by that time, makin besarla lobang poket aku.huhu...

12 comments:

Loyai_Drift aka JoyTT said...

http://www.foxzfotoworx.com/

haaa.. tu salah satu sifu abg tuh.. dia die hard nikon fan.. pi ar tgk gambar dia.. kastemer dia.. sume darjat tgi punyer tuh.. payment job bak dtg.. hehehe.. dia dah mcm abg kandung ngan abg neh.. Isma nama dia.. abg panggey dia Tun Isma.. ader sebab gelaran tuh.. hehe..

http://www.flyingtoyol.com

Haaa.. yg nie big bro abg kat UK.. dulu dia stay mutiara rini.. skarang dah migrate g UK atas tugasan.. abih anak branak dia bwk g sana.. Abg panggey dia toyol jer.. Nama dia Syamsul Qamar.. dia cikgu Canon abg.. power tahap gaban dia neh.. freelance photographer tuk Nat Geo tuuu... pi ar lawat web diaorg neh.. mana tau bleh jadik guru secara lisan.. gud luck..

narutet said...

thanks bang. mmg berguna sgt sgt link tu untuk org org yg xde duit nak pegi kursus mahal mahal ni huuhu...btw bang, kalau ade job mane mane, nak join boleh tak? nak tag skali, nk blajo ape yg perlu di shoot dalam satu wedding nih..bleh x?

narutet said...

pergh...tu sume dah tahap dewa punye otai...kerdil rasa diri ini huhu...

Loyai_Drift aka JoyTT said...

Nak join bleh ajer.. tp xde gaji ar.. kehkehkeh.. kene byr yuran gak.. ko kena bg pengeras kat abg ngan abg anish partner abg tuh.. Pengerasnyer..?? heheheh.. tguuuuu...

Loyai_Drift aka JoyTT said...

http://photoaura.net/blog/

Haa.. yg nie gambar-2 Cikgu abg kat Kelantan.. Aween Rashdan nama dia.. Canon punyer Die Hard Fan.. Power neh..

narutet said...

huhu...kene bagi pengeras eh...huhu kalau mampu saya bayor le huhu...tapi nampak gaya macam mahal je...adoi...nk kumpul duit beli tokina lagi,nk bayar pengeras cikgu lagi huhu...suh ejot bayar kan boleh?hehehe

Loyai_Drift aka JoyTT said...

alaaaa.. pengerasnyer tak mahal..
pengerasnyer = hmmm... coklat coki-2 2 kotak.. waakakakkakaka...

narutet said...

hahaha....kalau coki coki 5 kotak pon boleh hehehehe~~~

Sindarela said...

setakat coki2 tok sofea jew boleh la..sepuluh kotak pown sofea leh telan..

Loyai_Drift aka JoyTT said...

huih.. 5 kotak tak baik.. ribak.. balance lagi 5 kotak ucu dia yg telan.. waakakakaka..

Sindarela said...

ek ele..mana ada..orang da kurus k skarang...da tak telan da coki2 ni suma..berlemak..haha..

narutet said...

hahaha...wahahaha lawak tol la korg ni kuikuikui

Post a Comment

Blog Archive

Followers