pc ooh pc...

|



hari ni ingat nak buat keje yg bertimbun timbun.tetibe pc aku jadi blue screen.ah sudah, masalah sudah datang. tgk tgk, grafik kad aku buat hal. dem. 8800gts plak tu yg rosak.kalau grafik kad bodo bodo aku dah baling dalam tong sampah. haih. dek sebab nk cari ape masalah pc aku yg rosak tu, maka terformat lah keseluruhan pc aku ni. tapi yang bagusnye, aku install windows 7. kelajuan nye menyamai pc aku mase tip top mase gune vista ultimate sebelum ni.boleh la,aku pon dah kurang main game,banyak edit gambar dgn amek gamba je skang ni. huhu.....so aku install la adobe ps cs3...yang bagusnye cs3 ni, aku dah boleh stitch gambar panorama dgn perfect( ikut mata aku la huhu).sebelum ni susah sgt nak buat dgn cs2. so ni lah antara gambo yg aku dah stitch kan dgn guna cs2 ni

ni gambar kat mersing , kat chalet sanggar sri kandi. aku amek minggu lepas masa ade kursus kepimpinan kat situ. aku stitch 5 gambar jadi satu wide panorama.canteeek...

ni plak kat tanah lapang depan umah aku.so far aku amatlah puas hati dgn gambor ni huhu....

so far so good,benda ni membuatkan aku kembali mempertimbangkan kewajaran utk beli UWA lens huhu...

kepada pc yang rosak, thanks la sebab menyusahkan aku hari ni and thanks sebab ko dah buatkan aku format pc hari ni huu..

Guru Fotografi?

|

sebahagian koleksi majalah Digital Camera yg aku ada.sebahagian lagi ade kat rumah kat PD.huhu


fotografi ni hobi yang mahal. i mean really expensive. kursus asas nk blaja pasal kamera pon mencecah ratusan ringgit utk satu sesi 3-4 jam. aku? aku ni start minat DSLR mase aku tgh sengkek xde duit. dapat je elaun, aku angkat satu body dslr ni, nikon D60, tu pon 2nd hand dgn harge rm1600. ok,kamera dah ade,so cane nak guna? ha...yang ni la yg bestnye...dengan kecanggihan teknologi yg ada, aku cari sendiri, ape itu istilah istilah dan teknik teknik asas dalam fotografi melalui Mr Google.yeah,pantas,mudah dan efisien.aku nak tanya orang aku segan,tgk kat forum pon,orang bergaduh gaduh pasal nk mempersoalkan "dah tau ko tak pandai pakai kamera canggih canggih, kenapa x pakai compact je?". huhu...so alhamdulillah, teknik asas, skit skit tu faham lah jugak..rasa la ilmu tu bernilai,sebab bace sendiri,research sendiri,nampak ade hasilnya....

dan majalah kat atas tu jugak merupakan satu sumber utk aku blaja mende ni. buku nye nipis je,tpai penuh ngan ilmu pengetahuan. so beli je,ade je kat kedai kedai buku satu malaysia ni. majalah Digital Camera namanya. huhu....

tapi mungkin kalau ade rezeki, aku nk jugak cari guru yang proper n betul betul pakar, n blaja pengkhususan secara serius dalam fotografi. by that time, makin besarla lobang poket aku.huhu...

Drift?

|
video

Drift? aku xde kete,moto pon xde, ape kejadah aku terlibat dalam drift ni? petang tadi member aku ajak ikut abang sham, pegi tgk member die drift.mula mula aku malas,tapi bile terkenang ade event free yg boleh buat aku pegang kamera,so aku pon ringan2kan la perut aku yg mmg nye malaaas sgt nk bergerak time time petang tu.so aku pon pegi la..

sampai sane( kat area air biru, pasir gudang) , lepak la kat tempat tu, pergh, dah macam scene dalam game Grid, ade banyak bontot lori yg panjang tu,pastu ade gudang gudang, kat situ la dorg drift. drifter2 kat situ sume ramah ramah, best gak la,walaupon aku haram x paham ape itu intercooler, turbo enjin, macam macam lagi lah huhu....

dan aku? aku plak dapat la berpeluang merasa bagaimana rasanye naik kete yang di driftkan oleh pakar pakar ni.makaih,aku ni, kalau orang amek korner tajam pon,aku dah kejung satu badan, ni kan pulak berpusing pusing macam nak eksiden plak huhu...first lap, aku rasa macam nak terkencing,tapi lepas dah turun tu,rasa nak lagi naik kete camtu haha...at least aku xde la jerit macam org naik roller coaster tu khokhoh.. all the credits go to abang madi, n cikgu anep (yg aku tersalah panggil abang toyo, bengong tol aku ni!), you guys sgt peramah n mmg sporting abes ah!

ok ni ade beberapa keping gambar aku snap.oh ya, aku dikelilingi oleh tiga shooter 'sony', aku sorg je pakai nikon, segan gak jadi 'makhluk asing dalam dunia sony ni huhu....papeon,banyak panning shot aku x berapa sharp, maaf la ye, x pandai lagi.so,zaaaaasssss.........


kete bro madi.kete yg aku naik.bunyi die perrgh..

aaaaa....tu tangan aku tu...tangan satu lagi tgh genggam pemegang pintu,cuak siot....

kete cikgu anep, style brader ni, leh senyum senyum lagi drift, siap suh fotografer die duduk tgh tgh kon tu nk amek gambar die, punyela konfiden.aku? aku x kawen lagi, x nak amek risiko huhu.....

360 degree turn by cikgu anep.aku ade la dalam 5-6 kaki dari bontot kete tu...

tu tangan fizi,mamat paling teruja kat track tu,semua kete die nak rasa huhu.....



thanks bro madi n crew....


the drift family...

racun of the day

|

Nikkor 70-200 f2.8 VR
harge- 2nd hand pon dalam rm5.5k,kalau baru? gila.....tu d80 tu,bayangkan kalau kat d80 aku tu..pergh...



baru aku tau lens ni ade pro videographer pasang kat video cam...gile macam sniper dah ni.....

kesimpulan
nikmat pegang lens - 0% (sebab terlalu mahal,tak tercapai dek akal beb)
knowledge - priceless.haha...

hasil kerja edit mengedit...

|


aku tau tak lawa.aku tau mesti kalau letak kat forum,komfom kene tibai. tapi sebab latihan, aku try buat satu. n buat benda ni, aku sedar banyak perkara:

-xde satu pon shot aku ade moment
-aku nye compo mmg suck
-aku perlu shoot lagi banyak gambar wedding pasni :P

so ni la hasil kerja macam budak skolah aku. nak kritik kritik puas puas ye...






JPM 2009/2010

yang ni xde kene mengena ngan wedding picture,tapi since bende ni pon hasil kerja aku,so aku letak la skali. huhu kacak dan bergaya seyh~

JPM 2008/2009

ni poster dulu. nampak kurang matang dalam editing.huhu okla tu first timer pegang photoshop huhu...

lagu best

|
aku suke lagu ni.best.layan. Faizal Tahir FTW!



Demi Minat...huhu..

|

ni amek direct dari kamera, x edit pon tau.haha...

hai.lame x update entry ni.semester baru mula, tu yg sibuk sket. nak add subjek, nak carik kelas sume huhu...baru masuk kelas,dah melambak esaimen diterima.sebbaik amek 15 kredit hour. aku tak tau la budak budak lain yg amek sampai 18 kredit hour tu.bile diorg tanye aku, aku jawab aku amek bape kredit, diorg jawab "eeeei sikitnye amek, x nak add lagi ke.." aku leh je amek sampai 20 kredit, tapi kang result macam haram baik tak payah....so korg,lantak la,korang kan pandai.suke ati aku la nak add bape pon.haha....

ok...sebab aku dah beli battery grip aritu, aku btol btol kopak. baru 14 hb ni, allowance masuk dalam 28 hb. disebabkan keghairahan aku, aku terpaksa menanggung akibatnye.


ironinya,megi ni dimakan oleh orang yang tgh menuntut ilmu....haha...
huhuh....makan megi jela sampai elaun masuk. takpela aziq, telan je la...huhu...

sabo jela...

memanah

|
dua tiga minggu ni, member member aku racun aku main memanah. kat danga city mall, JB , indoor punye range. best,x panas, x crowded, dan agak murah (rm5- 12 bow) okla tu kan. first time aku pegi x main,tetibe perut memulas lepas makan nasik lemak kat Kg Senibong huhu...so terpakse pegi toilet, tinggalkan member aku lain memanah.

next ngan third time pegi, mmg aku x lepaskan peluang.xde la susah sangat,ade instructor, panah tu pon ringan,so mmg best ar.dalam 15 bow tu, ade la 2 batang kene bulls eye huhuh...bole la utk beginner..ni antara picture aku kat sane.enjoice~




kat archery range tu...

perut xleh cover...sengal tol...


ade la satu kene kat tengah tu...

kene lagi..hehe..


hehe...mungkin pasni nak try masuk tourney plak...kot kot boleh la hehe...ok calo~

panduan menjaga bayi...(ko biar betul?)

|
x tau nak update ape, ni aku letak bende yg aku jumpe kat facebook.tergelak gelak aku bace mende nih haha....panduan kepada pasangan yg baru nk kawen huhu...

UniKL MiTEC Orientation Week 2010

|


phew.malam kelmarin, berakhirlah minggu silaturrahim yang keempat kat UniKL MITEC ni. ni adalah batch ke 4, dan MSR yang ketiga aku join (yang 1st skali tu x join, sbb aku jadi peserta =) haha). macam macam ragam,kerenah, yang ponteng, yang sakit, yang x makan nasik, yang mengantuk sume ade. besela.

faci pon banyak gak ragam, ade lewat, ade sakit, ade main arah arah je buat keje, ade yg x reti nak buat ape, ade yg tibe tibe tukar keje n macam macam lagilah. nak komen banyak pon aku dah penat, so aku harap kite sume dapatlah perbaiki diri masing masing di masa hadapan kelak. bukan aku yang malu nanti, korang jugak yg malu haha...

btw kali ni aku ade 3 skop keje; jurugambar x berbayar, juruteknik (yg ni zaf banyak cover aku, thanks bro) ngan kem komandan sambilan hehe....best tul marah marah bebudak baru ni..bagi depa kecut sket hehe....

anyway, ni antara msr yg paling singkat,paling senang,paling best penah aku handle.aku harap korg sume sukses la dalam pelajaran masing masing.kepada faci faci yang rajin, tahniah dan syabas aku ucapkan. kepada yg malas, perbaiki la diri masing masing ye (termasuk aku skali) hehe...

okeh~ calo~

My New Haul

|

salam.
hai sume. harini, battery grip aku sampai.kesian kat body d80 aku, lengang je tanpa aksesori tambahan. aku order online (sebab kalau beli kat kedai harge mahal gile). berapa? ade la dalam Rm250... ni antara gambo nye...


dalam package die.

salah satu sebab aku beli, ade AF button kat tepi..senang kalau nak buat vertical shot.kualiti pon hampir gile ngan nikon MB-D80 yg harge dekat rm400 lebih huu...

bleh letak extra battery,ngan leh pakai dgn 6x AAA battery (kalau dalam kecemasan je la huh)

the looks when attached to the d80 body.

with flash added on.nampak la macam pro series sket huhu...


fungsi battery grip ni;

1) sebagai extra battery holder, sebab bleh letak dua ketul battery en-el3e atau boleh ganti dgn 6 ketul AAA battery (manela tau dalam emergency)

2) sebagai pemegang tambahan kalau nak amek gambar secara menegak.

3) stabilizer kat kamera aku.

4) nampak pro sket la huhu...

overall, aku puas hati dgn pembelian kali ni. pasni, nak beli beg/ lens pulak. adoi duit duit...~~

2010

|
no 1 dalam sasaran.yeah !!

selamat tahun baru. sume org hepi tahun baru. aku pon dah bertambah setahun lagi usia.tahun lepas pon, mase adik aku picit picit kepala aku kat umah, slalu die komplen, "abang ni banyak uban la...dah macam org tua.."..ni tambah lagi setaun,mekin beruban la kepala aku huhu...

aku tgk blog org lain, sume letak harapan dan jugak azam sempena tahun baru ni. x kurang jugak listkan ape yg diorg dah accomplish sepanjang tahun lepas. aku pon nk wat jugak la.macam best huhu..

2009 accomplishment

-duduk rumah sewa,belajar berdikari sendiri, setakat ni,hosmet aku yg ade skang ni mmg terbaek di pasaran la.
-pc dah upgrade, gc baru,psu baru, dvd writer baru, speaker baru.
- dah ade dslr, dah ada wawasan sikit nak memulakan perniagaan sendiri
- study pon alhamdulillah, berada di landasan yang betul,setakat ni la.
- leadership, aku bukan lah pemimpin dalam erti kata sebenar, tapi rasa rasa nya jauh lebih baik dari sebelum ni.
-relationship - walaupon banyak konflik melanda, hati ni tetap pada si 'dia'.hehe..
-dakwah- errr....
-ibadah- err...

2010 wishlist

-nk jadi pemimpin dalam erti kata sebenar ; laksanakan segala projek utk mahasiswa
- nk betul betul maju dalam side business aku (no MLM ok haha)
-nk maintain study aku, two and a half years more to go... sikit lagi haziq, dapat 1st class, apply master terus.

nk turunkan ego aku sket utk si 'dia'- sorry ye huhu....nk bahagiakan 'dia'.

-sigma 10-20mm f4-5.6 HSM / Tokina 11-16 f2.8 / Tokina 12-24 f4-5.6 yehaa!!
-Nikkor/Sigma/Tamron 70-200 f2.8
-nak banggakan mak n ayah aku.cukupla aku dah buat hati dorg sedih dua taun lepas.
- nak kuruskan perut (paling susah ni)
-nk tetapkan hati n iman...insya Allah....


tu je kot. harap harap tercapailah semua impian dan cita cita aku.hehe...

Blog Archive

Followers